Završena proslava obljetnice samostana i župe

4

(nedjelja, 9. prosinca 2012.)

U crkvi i franjevačkom samostanu Majke Božje Lurdske kroz protekli tjedan (od 3. do 9. prosinca) odvijala se proslava 80. obljetnice samostana i 70. obljetnice župe. Večeri od ponedjeljka do srijede uključivale su program duhovne obnove: roditelji prvopričesnika (voditelj: fra Ivica Vrbić, OFM Cap), krizmanika (voditelj: fra Kristijan Kuhar, TOR) te predškolske djece – proslava Nikolinja (voditelji: s. Željka Čeko i fra Tino Labrović). Ostala tri dana protekla su u proslavi trodnevnice Bezgrješnoj, na čiji je blagdan 8. prosinca 1942. osnovana župa.

Više...
 
Župni zborovi prolavili zaštitnicu sv. Ceciliju

Na spomendan sv. Cecilije, 22. studenoga, članovi pjevačkih zborova naše župe i svetišta proslavili su svoju zaštitnicu. Na večernjoj sv. misi predvodili su pjevanje članovi: Velikog mješovitog zbora, Zbora fra Ante Antića, Zbora Frame i Dječjeg zbora. Misno je slavlje predvodio fra Josip Šimić, u koncelebraciji s o. gvardijanom fra Matom i o. župnikom fra Nikicom. Po završetku sv. mise svi su se našli pred olatom Majke Božje Lurdske i njoj u čast zapjevali, jer pod njezinom zaštitom djeluju već desetljećima (Veliki mješoviti zbor djeluje već oko 80 godina, od početka samostana). Poslije slavlja u crkvi druženje se nastavilo u samostanskoj dvorani, na zajedničkoj večeri, uz pjesmu i veselje. "To bijaše jednodnevna duhovna obnova koju su svi odličnom ocjenili" (Sudionik).

 

 
Predstavljen CD duhovnih pjesama FRAME "Nek slavljen bude Bog"

U nedjelju, 18. studenoga nakon sv mise u 19 sati zbor Frame Majke Božje Lurdske predstavio je svoj album prvjenac “Nek slavljen bude Bog”. Zbor djeluje godinu dana, pjeva nedjeljom na večernjoj sv. misi i u raznim drugim prigodama. Sastoji se od dvadesetak mladih, što pjevača što svirača. Inicijator svega jest fra Jure Hrgović, bivši duhovni asistent.

Više...
 
Vukovar u našim molitvama
 
U Subotu 17. studenoga, uoči dvadeset i prve obljetnice Vukovarskih stradanja, na večernjoj svetoj misi  prisjetit ćemo se svih poginulih i nestalih u Domovinskom ratu. Vukovar je simbol svih naših stradanja te ga kao takvog ne smjemo zaboraviti. Neka Gospodin sve preživjele učvrsti u vjeri a pokojnima udjeli svoj mir.
 
HRVATI NA ZAHVALNOM HODOČAŠĆU U RIMU
 

Vatikan, (IKA) – Papa Benedikt XVI. u sklopu pozdrava hodočasničkim skupinama tijekom opće audijencije 7. studenoga pozdravio je i hrvatske vjernike, sudionike nacionalnog hodočašća na grobove apostola u Godini vjere. Papin pozdrav na hrvatskom jeziku prenosimo u cijelosti:


"S posebnom radošću pozdravljam vas, hodočasnike iz Hrvatske, koji ste došli, predvođeni vašim pastirima, zahvaliti za moj apostolski pohod vašoj domovini prošle godine. Naš je susret u Zagrebu bio u znaku obitelji; vaš dolazak u Rim je u Godini vjere, netom po svršetku Biskupske sinode o novoj evangelizaciji. Obitelj, vjera i evangelizacija nerazdvojno idu zajedno. To sam vam i rekao na svetoj misi prigodom Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji:

Više...
 
DJEČJI ZBOR NAŠE ŽUPE PREDSTAVIO SVOJ PRVI "CD"

DSC_0011

U nedjelju, 28. listopada u 19 sati pjevanje na večernjoj sv. misi predvodili su članovi našeg Dječjeg zbora Župe i Svetišta, pod vodstvom s. Željke Čeko. Poslije svete mise u samostanskoj je kapeli upriličeno predstavljanje njihovog novog CD-a duhovnih pjesama. Naime, krajem ljeta tekuće godine na svjetlo dana izašao je njihov prvi CD. Riječ je o vrijednim skladbama, ugodnim za uho i dušu. Našoj djeci čestitamo!

Više...
 
MOLITVENO-BIBLIJSKA ZAJEDNICA U ŽUPI

DSC_0343 U "Godini vjere" pozvani smo aktivnije se uključiti u život Crkve i župne zajednice. Molitva i Sveto pismo nezaobilazni su na tom putu. Približiti se biblijskim tekstovima, a posebice Novom zavjetu, bitno je za vjernika, jer "ne poznavati Pisma znači ne poznavati Krista". Poznata je to rečenica sv. Jeronima. "Zaljubljen" u Riječ Božju, sveti Jeronim se pitao: "Kako bi se moglo živjeti bez poznavanja Pisama po kojima se uči kako upoznati samoga Krista koji je život vjernika?" (Ep. 30,7). Proučavanje i razmatranje Pisma čine čovjeka mudrim i mirnim. Naravno, da bi se moglo sve dublje prodirati u Riječ Božju, potrebna je molitva i sve zauzetije čitanje.

Više...
 
DUHOVNO OBNOVLJENI NA TRSATU
 DSC_0321

U subotu, 20. listopada autobus naših župljana, predvođenih o. župnikom fra Nikicom, hodočastili su u svetište Majke Božje na Trsat. Za sve sudionike to bijaše blagoslovljen dan duhovne obnove. U 10 sati sudjelovali su u hodočasničkoj sv. misi u Svetištu. Poslije mise naši su župljani po prvi put posjetili riječku prvostolnicu i pomolili se pred Čudotvornim Raspelom koji dominira u prezbiteriju katedrale. Poslijepodnevni program nastavljen je u Gospinu svetištu. Bilo je vremena i za osobnu pobožnost i razgledavanje. Posjet je završio zajedničkom pobožnošću križnoga puta.

Više...
 
ŽUPNI SUSRETI S OSNOVNOŠKOLCIMA
 PA180027

Tekući tjedan (16. - 19. listopada) posvećen je župnim susretima za osnovnoškolce. Prigodom Godine vjere nakana nam je organizirati prigodne susrete za sve uzraste naših župljana. Tako, večeri s osnovnoškolcima (19 sati) protječu u molitvenom i edukativnom ozračju. Svaku večer na susretu u župi sudjeluju pojedini uzrasti: četvrtaši, petaši, šestaši i sedmaši. Prvopričesnici (trećaši) i krizmanici (osmaši) nisu na ovim susretima, jer imaju vlastite tjedne susrete u župi. S odazivom osnovnoškolaca smo zadovoljni, kad se uzme u obzir činjenica da su mnoga djeca uključena u različite sekcije i dodatnu nastavu te ne mogu nazočiti župnim susretima. Ovotjedna tema susreta je: Misije Crkve i misionari.

Više...
 
AKTIVNOSTI FRANJEVAČKE MLADEŽI U ŽUPI

PA110026

Mladi iz naše župe - članovi Franjevačke mladeži - u proteklim su danima imali više svojih aktivnosti. Od 6. do 8. listopada gostovali su u Hrvatskoj katoličkom misiji u Kelkheimu (Njemačka). Sudjelovali su na Obredu primanja tamošnjih mladih u Framu te su pjevanjem uzveličali misno slavlje. Ujedno su zajednici predstavili svoj novi CD.

U četvrtak, 11. listopada u kapeli samostana Majke Božje Lurdske osobito bijaše svečano. Četvero mladih primljeno je u Framu. Obred primanja vodio je duhovni asistent fra Tino. Predsjednica mjesnog bratstva izrazila je dobrodošlicu novim članovima i poželila da mladi framaši u tekućoj Godini vjere slave Boga za dar vjere i vjeru svesrdno šire i prenose na druge mlade.

Više...
 
ZAPOČELA "GODINA VJERE"

Molitva za dar vjere

 

Gospodine, tebe svim srcem molim

da moja vjera bude cjelovita i bez zadrške,

ona koju naviješta i naraštajima predaje Crkva;

da prodire u moje misli, u način prosuđivanja

božanske i ljudske zbilje.

Gospodine, daj da moja vjera bude slobodna:

da prihvaća odricanja i dužnosti koje sa sobom nosi

te da izrazi srž moje stvorenosti ispovijedajući:

vjerujem u tebe, Gospodine.

 

Više...
 
PONOVNO OTKRITI VRIJEDNOST KRUNICE

"Žarko želim predložiti svima da prepoznaju vrijednost molitve krunice u predstojećoj Godini vjere. Dok molimo krunicu dopuštamo Mariji, uzoru vjere, da nas vodi u razmatranju Kristovih otajstava i iz dana u dan nam pomaže asimilirati evanđelje, tako da ono dadne oblik našem životu. Zato, tragom mojih prethodnika, osobito blaženog Ivana Pavla II. koji nam je prije deset godina dao apostolsko pismo Krunica Djevice Marije (Rosarium Virginis Mariae), pozivam sve da mole krunicu osobno, u obitelji i zajednici, stupajući u Marijinu školu, koja nas vodi Kristu, živom središtu naše vjere", riječi su Svetog oca Benedikta XVI.

U našem Svetištu Majke Božje Lurdske molimo Gospinu krunicu svaku večer u 18.30 sati.

 

 
SVETA MISA ZA DOMOVINU

Na dan Neovisnosti Republike Hrvatske (9. listopada) Bogu smo prikazali svoje molitve i slavili sv. misu za Domovinu, u 19 sati. Misno je slavlje predvodio gvardijan fra Mate, u zajedništvu sa župnikom fra Nikicom. Prisjetili smo se svih dobročinstava koje nam je Bog darovao u slobodnoj i neovisnoj Domovini. Molitve smo namjenili za sve koji su živote utkali u slobodu Hrvatske, a to su poginuli branitelji i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Neka Bog blagoslovi Hrvatsku!

 

 
PROSLAVA DANA ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE
 PA070002

U nedjelju, 7. listopada u našoj smo crkvi proslavili nedjelju zahvalnosti za Božja dobročinstva i plodove zemlje. Prije sv. mise u 9 sati djeca su izvela prigodni krasoslov. Uz prigodne motive iz prirode Svemogućem su Bogu izrekli dostojnu hvalu i slavu. Pjevanjem i prinosom darova uzveličali su sv. misu. U svemu ih je uvježbala č. s. Željka, a misno je slavlje predvodio župni vikar fra Tino.

Više...
 
<< Početak < « 21 22 23 24 25 26 27 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Najave

Župni list "Majka"

list 164

Pastoralne aktivnosti

Plakat MBL 2015

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 63 

Broj posjetitelja

DanasDanas381
Ovaj mjesecOvaj mjesec29605
SveukupnoSveukupno1635457
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting