Volonteri Župnog caritasa na duhovnoj obnovi

Uoči svetkovine Duhova, u subotu 3. lipnja t.g., volonteri našega Župnog caritasa, predvođeni duh. asistentom fra Nikicom i bogoslovom fra Ivanom, imali su jednodnevnu duhovnu obnovu. Posjetili su franjevački samostan i crkvu sv. Petra u Cerniku gdje je bilo misno slavlje i duhovno razmatranje koje je upriličio fra Ivan. Poslije molitvenog dijela, uslijedilo je razgledavanje arheološke i biblijske zbirke, zaista jedinstvene u Lijepoj Našoj. Pozdravivši se sa domaćinima samostana, put su nastavili u Gradišku, gdje je uslijedilo razgledavanje katoličke bolnice Sveti Rafael, koju vode Bolnička braća sv. Ivana od Boga. Vrlo lijepo primljeni i upoznati o životu i radu te bolnice i njezinih redovnika, u poslijepodnevnim satima nastavljen je ručak i zajednička rekreacija u Gradiški. Duhom Svetim ispunjeni, u bratskom raspoloženju, završili su svoj hodočasnički i duhovni program. Na slavu Bogu! 

 
U danima smo Devetnice Duhu Svetomu

Devetnica Duhu Svetomu stara je kršćanska tradicija po kojoj Crkva ohrabruje vjernike da se na najbolji mogući način pripreme za silazak Duha Svetoga. 

Dođi, Duše Presveti, sa neba nas posjeti zrakom svoje milosti.

Dođi, Oče ubogih, Djelitelju dara svih, dođi, srca svjetlosti. 

Tješitelju tako blag, Ti nebeski goste drag, pun miline hlade tih.

Umornima odmore, u vrućini lahore, razgovore žalosnih.

Sjaju svjetla blaženog, sjaj u srcu puka, napuni nam dušu svu. 

 

Devetnica Duhu Svetom u našoj crkvi svaku večer, s početkom u 19 sati! 

Duhovsko bdijenje u subotu, 3. lipnja, s početkom u 19 sati!

Više...
 
Naša djeca u Stepinčevu Krašiću i Karlovcu

Jednodnevna duhovna obnova i proljetni izlet za ministrante i Dječji zbor naše župe upriličen je u subotu, 20. svibnja t.g. Pod vodstvom svojih fratara, fra Marija i fra Nikice te brižnim okom sestre Željke, naši su najmlađi župljani u prijepodnevnim satima posjetili Krašić, pomolili se u crkvi te promišljali o svijetlom liku naše Crkve bl. Alojziju Stepincu, krašićkom uzniku. Ni igre i radosnog druženja nije nedostajalo.

Poslije Krašića, u poslijepodnevnim su satima naši najmlađi posjetili svetište sv. Josipa u Karlovcu. Molitvom za svoje roditelje, pozdravom mjesnog župnika te blagoslovom u srcu i duši djeca su radosno zaključila ovaj milosni dan. 

 
Naša hodošašća u Pleternicu i Voćin

U Marijinu mjesecu, dana 6. svibnja 2017. župljani i štovatelji Majke Božje Lurdske hodočastili su, predvođeni svojim župnikom fra Nikicom, u marijanska svetišta požeške biskupije. Najprije su posjetili svetište Gospe od suza u Pleternici. Tamo nas je svesrdno primio upravitelj svetišta vlč. Antun. Sve je nazočne upoznao s poviješću i sadašnjošću ovog Gospina doma – utočišta za mnoge hodočasnike Slavonije ravne. Poslije misnog slavlja i pobožnosti Gospi od suza, nastavili smo put prema Požegi, razgledali franjevačku crkvu i katedralu te imali slobodno vrijeme za okrjepu i druženje. U ranim poslijepodnevnim satima nastavili smo put prema Gospinu svetištu u Voćinu. Tamo smo molitvom krunice i osobnom pobožnošću imali drugi dio naše duhovne obnove. Upravitelj svetišta također nas je svesrdno primio i upoznao s ovim svetim mjestom koje je u Domovinskom ratu mnogo pretrpjelo, ali se Bog pobrinuo podići ovaj Dom molitve u kojeg danas hodočaste brojni hodočasnici. Poslije slobodnog razgledavanja i uživanja u voćinskom krajoliku, zaputili smo se u Zagreb gdje smo ispunjena srca Božjega mira u večernjim satima radosno se vratili. Bogu hvala za sve! 

 
Novo vodstvo Mjesnog bratstva OFS-a Majke Božje Lurdske

Potaknuti Duhom Svetim, 7. svibnja 2017. pod predsjedanjem fra Tomislava Glavnika, područnog duhovnog asistenta i Branka Pagadura, delegata ministra područnog vijeća OFS-a i područnog vijećnika izabrano je novo vijeće mjesnog bratstva OFS-a Majke Božje Lurdske u Zagrebu:
• Marija Jagoda Pavina, ministra
• Franjo Mudifaj, doministar
• Jozefina Glasnović, tajnica
• Josipa Radman, blagajnica
• Ivana Bošnjak, povjerenica za formaciju
• uz duhovnu asistenciju fra Mate Matića

Bože, koji si me do ovog časa doveo, vodi me i dalje koncu mojih želja (Molitva na putu, A. B. Šimić).

 
Svibanjska pobožnost u čast Bl. Djevici Mariji

 

U Gospinu smo mjesecu svibnju.

U svim crkvama obavlja se svibanjska pobožnost

u čast BDM - Gospina krunica.

Poruke Gospe iz Fatime: ”Ja sam Gospa svete Krunice. Neka se Krunica moli svaki dan! Molite Krunicu svaki dan da biste izmolili mir svijetu i svršetak rata!“ 

Dragi papa, sv. Ivan Pavao II. je govorio: “Krunica je moja najdraža molitva. Mnogi znaci pokazuju kako i danas sveta Djevica želi upravo po toj molitvi ostvarivati onu majčinsku brigu kojoj je umirući Otkupitelj povjerio, u osobi ljubljenog učenika, sve sinove Crkve: ”Ženo! Evo ti sina!” (Iv 19, 26).


SVIBANJSKA POBOŽNOST - MOLITVA KRUNICE

U NAŠOJ CRKVI SVAKU VEČER U 18.30 SATI! 

 
Proslavljena Prva pričest u našoj župi

U nedjelju, 30. travnja u našoj je župi proslavljena Prva sveta pričest za 128 djece iz tri osnovne škole s područja župe. U svečanoj procesiji ušli su u crkvu u bijelim haljinama, simbolom čistoće njihovih duša. Ovaj veliki dan proslavli su zajedno s predvoditeljem slavlja fra Mariom, župnikom fra Nikicom, vjeroučiteljicom s. Željkom i ostalom župskom zajednicom. Srcima punima ljubavi i ozarenim licima djeca su slavila Boga nadahnutim pjesmama, molitvama i recitacijama. Neka im dragi Bog podari trajnu ljubav prema vjeri i Kristu, bili na ponos svojim roditeljima, Crkvi i našem narodu. 

Fotografije i DVD snimak Prve pričesti može se naručiti u Foto Nana.
/Foto Nana, dig. foto i video studio, Ilica 277, Zagreb, tel. 01 /37 50 366./

 
Gospodin je uskrsnuo. Aleluja!

Slavimo Uskrs, svetkovinu za koju se, kao ni za jednu drugu, s pravom govori da je najveća, najvažnija i najuzvišenija – jer dogodilo se vrhunsko očitovanje Božje ljubavi prema čovjeku. Božji se Sin žrtvovao da nas spasi. Isus je umro i uskrsnuo. Kristova smrt i uskrsnuće otkriva potpunu pouzdanost Božje ljubavi. Činom te bezuvjetne ljubavi Bog je ljudima poručio da su za život stvoreni, za vječnost predodređeni, a ne za smrt i propast. I mi po Uskrsu živimo. 'Samo onaj tko priznaje svoje granice može otvoriti srce djelovanju Božjeg milosrđa i njegove svemogućnosti!'

U ime našeg samostana i župe,

sretan vam i blagoslovljen Uskrs! 

Slavlje sv. misa i blagoslov usk. jela: 7.30, 9, 10, 11.30 i 19 h.

 
OBREDI VELIKOG TJEDNA U NAŠOJ CRKVI

VELIKI ČETVRTAK (13. travnja): Spomen Kristove posljednje večere - ustanova sv. Mise.

07.00  Jutarnja molitva iz časoslova
19.00  Misa Večere Gospodnje
22.00  "Getsemanska ura", pobožnost

VELIKI PETAK (14. travnja): Spomen muke i smrti.

07.00  Jutarnja molitva iz časoslova
19.00  Obredi Velikog petka

VELIKA SUBOTA (15. travnja): Dan tišine i bdijenja.

07.00  Jutarnja molitva iz časoslova
21.00  Obredi uskrsnog bdijenja

Poslije obreda - blagoslov uskrsnih jela!

USKRSNUĆE GOSPODINOVO (16. travnja):

Sv. mise: 7.30, 9, 10, 11.30 i 19 sati
Blagoslov uskrsnih jela: poslije svake svete mise!

RASPORED ISPOVIJEDANJA:

Vel. pon. – vel. srijeda 6.45 – 12; 16.30 – 19.30 sati
Veliki četvrtak 7.30 – 12; 16.30 – 18.45 sati
Veliki petak 7.30 – 12; 16.30 – 19.30 sati
Velika subota 7.30 – 12; 16.30 – 19.30 sati

NA USKRS NEMA ISPOVIJEDANJA!

 
Upriličena korizmena molitvena večer za mlade

 

Korizmenu duhovnu večer za mlade naše župe upriličena je u četvrtak, 30. ožujka s početkom u 19 sati.

Program je pripremio i vodio vikar fra Mario. Sadržavao je: slavlje sv. mise (župnik),

nagovor i svjedočanstvo glaz. umjetnika Alana Hržice

te pobožnost klanjanja Isusu u Presv. Sakramentu.

Na duhovnoj je večeri sudjelovalo oko dvjesto osoba, ponajviše mladih. Bogu hvala!

 
Korizmeni hod u vjeri i pobožnosti

Korizma je milosno vrijeme obraćenja i posvećenja, vrijeme pokore. No "ona nije cilj sama sebi, već joj je svrha da uskrsnemo zajedno s Kristom, da obnovimo svoj krsni identitet i da se ponovno rodimo odozgor" – poručuje nam papa Franjo. 

Korizmeni tjedan u našoj župi: 

NEDJELJOM:   put križa prije večernje mise, u 18.15 sati. 

UTORKOM:      "13 utoraka" u čast sv. Ante, u 19 sati.

SRIJEDOM:      biblijska večer u 19.30 sati u dvorani.

ČETVRTKOM:  euharistijsko klanjanje u 19.30 sati.

PETKOM:         put križa u 18.15 sati, misno slavlje. 

 

"Tko je dobro iskoristio korizmu, taj postaje iskusni kršćanin, vjernik i čovjek. Tako Uskrs na kraju korizme postaje ne samo slavlje Isusova Uskrsa i nade, nego također novi početak, proljeće vlastitog života" (T. Ivančić). 

 
Tiskana manja monografija Franj. samostana i župe Majke B. Lurdske

U nakladi Franjevačkog samostana Majke Božje Lurdske u Zagrebu tiskana je, na 96 stranica, manja monografija ili vodič "Franjevački samostan i župa Majke Božje Lurdske u Zagrebu“ koji su uredili fra Nikica Ajdučić i fra Ivan Maletić.
Iz Uvodne riječi gvardijana fra Mate Matića: Predajemo vam u ruke prikaz života i rada braće franjevaca kao pisano svjedočanstvo o vremenu bogatom milosnim Božjim darovima u bremenitim povijesnim iskušenjima. Mnogi su naraštaji odgajani i rasli u kršćanskome životu u našemu svetištu. Mnogi su franjevci najljepši dio svoga života utkali u ovo svetište i župu. Neki su za uzvišene Božje ciljeve položili svoj život, a drugi pretrpjeli nepravedne dugogodišnje robije. U kreposnom životu osobito se istaknuo Časni sluga Božji fra Ante Antić. Zahvalni smo svoj braći i časnim sestrama, koji su živjeli i radili u našemu samostanu i župi. Najveći su naš ponos vjernici laici, koji već naraštajima na razne načine sudjeluju u životu i radu naše Crkve. Neka i ova knjižica bude jedno zahvalno sjećanje i poticaj na ustrajnost svjedočenja za Krista, Crkvu i Domovinu.

Knjiga se može dobiti u Duhovnoj knjizi (u predvorju crkve) ili na vratariji samostana. Cijena 50 kn. 

 
Svečano proslavljena svetkovina Majke Božje Lurdske

Svetište i župa Majke Božje Lurdske svečano je u subotu 11. veljače proslavila svetkovinu svoje nebeske Zaštitnice. Središnje misno slavlje, u zajedništvu s petnaestak svećenika Maksimirsko-trnjanskog dekanata, predvodio je zagrebački pomoćni biskup mons. Mijo Gorski.
Nakon devet dana priprave, osluškivanja Božje riječi, slavlja sakramenata pomirenja i bolesničkoga pomazanja, na Gospin se blagdan hodočastilo i molilo, zahvaljivalo i prinosilo zagovorne molitve Božjemu milosrđu i Marijinoj nježnosti. Osobito su mjesto u Marijinu srcu i u svetištu Majke Božje Lurdske imali bolesnici koji su u velikom broju ispunjali crkvu na bolesničkim misama. I ovogodišnje slavlje svjedočilo je da u ovoj župnoj zajednici i u vjeri vjernika ne nedostaje duha Božjega; da brižnošću braće franjevaca živi prisutnost u molitvi i djelima ljubavi.
Nakon popričesne molitve predvoditelju slavlja zahvalio je u ime župne i samostanske zajednice gvardijan fra Mate Matić. 

 
Proslava Majke Božje Lurdske, naše Zaštitnice

U župi i svetištu i ove godine svečano slavimo našu Zaštitnicu, Gospu Lurdsku.

Devetnica (2. – 10. veljače): večernji molitveni program započinje pobožnošću Majci Božjoj u 18.15 sati. Misno slavlje je u 19 sati.

Predvoditelji sv. misa kroz devetnicu: fra Svetozar Kraljević, gvardijan hercegovačkih franjevaca iz Dubrave; fra Bože Vuleta, duhovnik franjevačkih bogoslova u Splitu i fra Ante Akrap, prof. KBF-a u Splitu.
Cjelodnevno klanjanje pred Presvetim, u četvrtak 9. veljače.

 

Na svetkovinu Gospe Lurdske, u subotu 11. veljače:
Sv. mise: 6.30, 7.30, 9, 10, 11.30 sati.

Sv. mise za bolesnike: u 14 i u 16 sati (teži bolesnici mogu primiti sakrament bolesničkog pomazanja).

Svečano misno slavlje u 19 sati predvodit će mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački.

Ispovijed na svim svetim misama.  Pomogao nas slavni zagovor Majke Božje Lurdske!  

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Najave

Župni list "Majka"

list 164

Pastoralne aktivnosti

Plakat MBL 2015

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 35 

Broj posjetitelja

DanasDanas379
Ovaj mjesecOvaj mjesec29603
SveukupnoSveukupno1635455
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting