Komemoracija žrtvama Bleiburške tragedije

 

Središnja komemoracija žrtvama Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta

Središnja komemoracija žrtvama Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta održat će se, pod pokroviteljstvom Hrvatskog saboru, u subotu 16. svibnja na Bleiburškom polju. Prema programu koji su objavili Počasni bleiburški vod i Ured inozemne pastve komemoracija započinje u 11 sati molitvom kod hrvatskog groba na groblju u Unter-Loibachu, nakon čega će u 11.15 krenuti procesija prema Bleiburškom polju. U 12 sati intoniranjem hrvatske himne i minutom šutnje započinje službeni dio komemoracije na Bleiburškom polju. Slijede pozdravni govori prof. dr. Andrije Hebranga, izaslanika Predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića te Ilije Filipovića, predsjedavatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kao predstavnika hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Nakon toga će imam iz Gunje Idriz efendija Bešić, predstavnik Mešihata islamske zajednice u Republici Hrvatskoj predvoditi molitvu za stradale islamske vjeroispovijesti a zatim će u ime Počasnog bleiburškog voda okupljene pozdraviti Ivan Pomper. Misu u 12.30 sati predvodit će mostarsko-duvanjski biskup i upravitelj trebinjsko-mrkanjski Ratko Perić. Nakon mise u 13.45 sati je polaganje vijenaca uz spomenik na Bleiburškom polju.
Komemoraciju će izravno prenositi Hrvatska radio-televizija i Hrvatski katolički radio. Voditelj komemoracije bit će Domagoj Pejić, novinar Hrvatskoga katoličkog radija.
Počasni bleiburški vod, iz donacijskih sredstava Hrvatskog sabora, i ove je godine zakupio 25 autobusa za besplatan prijevoz hodočasnika iz Zagreba u Bleiburg. Autobusi kreću između 5 i 6 sati ujutro 16. svibnja s prvog perona Autobusnog kolodvora u Zagrebu.

 

 

Najave

VELIKI TJEDAN

Župni list "Majka"

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 6 

Broj posjetitelja

DanasDanas53
Ovaj mjesecOvaj mjesec15791
SveukupnoSveukupno273356
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting