Umro fra Stanko Mandac

U Franjevačkom samostanu Gospe Sinjske u Sinju u 82. godini života, 64. redovništva i 57. svećeništva preminuo je o. fra Stanko Mandac, svećenik Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja

U Franjevačkom samostanu Gospe Sinjske u Sinju u petak 10. srpnja u 82. godini života, 64. godini redovništva i 57. godini svećeništva, preminuo je o. fra Stanko Mandac, svećenik Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja.

Misu zadušnicu za pokojnika u crkvi Gospe Sinjske u Sinju 13. srpnja predvodio je provincijal Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja fra Željko Tolić, koji je u homiliji istaknuo pokojnikov redovnički lik u pastoralnom djelovanju.

Na kraju mise od fra Stanka su se oprostili uime redovničke zajednice u franjevačkom samostanu Gospe Sinjske gvardijan fra Božo Vuleta i uime hrvatskih vjernika iz Offenbacha župnik fra Mladen Marić. Nakon mise zadušnice obredne sprovode na gradskom groblju Sv. Frane u Sinju predvodio je sinjski gvardijan fra Bože Vuleta.

Fra Stanko rođen je 19. siječnja 1927. u Brnazama kraj Sinja, od oca Duje i majke Pere. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, klasičnu gimnaziju u Sinju i Zagrebu, a filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

U franjevački novicijat stupio je 22. prosinca 1945. na Visovcu, a doživotne zavjete položio je 4. siječnja 1950. u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 19. ožujka 1952. u Zagrebu. Nakon tjedan dana u Sinju je proslavio mladu misu.

Kao mladi svećenik neko je vrijeme bio podmagistar franjevačkih bogoslova u Zagrebu, a potom je postao pastoralni djelatnik. Najprije je kao župnik, od 9. prosinca 1952. do 9. listopada 1957., vodio župu Svih svetih u Zlopolju u Dalmatinskoj Zagori i, od 9. listopada 1957. do 17. kolovoza 1967. župu Imena Isusova na Miljevcima kraj Drniša. Zatim je kao gvardijan franjevačkoga samostana sv. Lovre u Šibeniku na Gorici od 26. listopada 1967. do 1. rujna 1970. obnašao službu u šibenskoj župi Svete Nediljice u Crnici.

Nakon pastoralnoga iskustva u domovini fra Stanko je premješten u Njemačku, gdje je 26 godina, od 1. rujna 1971. do 1. kolovoza 1997., bio dušobrižnik među hrvatskim vjernicima u Offenbachu.

Nakon pobolijevanja povukao se iz pastoralne djelatnosti u franjevački samostan Gospe Sinjske u Sinju gdje je do smrti obnašao službu ispovjednika.

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 48 

Broj posjetitelja

DanasDanas367
Ovaj mjesecOvaj mjesec11355
SveukupnoSveukupno1868275
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting