Zlatna misa fra Gabrijela Hrvatina Jurišića u Baškoj Vodi

 

U crkvi Sv. Nikole u Baškoj Vodi u nedjelju 19. srpnja fra Gabrijel Hrvatin Jurišić proslavio je zlatnu misu. Na svečanom slavlju koje fra Hrvatin Gabrijel Jurišić slavi u 75. godini života, sudjelovalo je mnoštvo vjernika, slavljenikova brojna rodbina i braća franjevci na čelu s provincijalom franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja dr. fra Željkom Tolićem. Papa Benedikt XVI. udijelio je zlatomisniku apostolski blagoslov, a pročitana je i čestitka koju je fra Gabrijelu uputio fra Jose Rodriguez Carballo, general Reda manje braće. Svečanom euharistijskom žrtvom fra Gabrijel je slaveći 800. obljetnicu osnutka franjevačkog reda i Svećeničku godinu zahvalio Bogu Ocu i Sinu i Duhu Svetomu za milost svećeništva i sve druge milosti i darove. Zlatomisničko slavlje nastavilo se svečanim objedom u hotelu "Horizont"

Fra Gabrijel Hrvatin Jurišić rođen je 1934. u Baškoj Vodi. Mladu misu slavio je u Baškoj Vodi 1959. godine. Od tada do danas samo prve dvije godine svećeništva proveo je radeći na župi, a sve ostalo vrijeme posvetio je odgoju i školi. Ima četiri brata i dvije sestre. Diplomirao je teologiju na Bogoslovnom fakultetu i klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1966. do 2004. predavao je grčki i latinski jezik na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju. Od godine 1974. glavni je i odgovorni urednik zbornika "Kačić".

Napisao je, prevodio i uredio brojne knjige, monografije i znanstvene članke te pokrenuo više listova i časopisa. Između ostalog, bio je ravnatelj gimnazije i sjemeništa, vikar i definitor provincije Presvetog Otkupitelja, generalni vizitator Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i Svetog križa Bosne Srebrne. Član je Nadbiskupijskoga svećeničkoga vijeća, Plenarnoga vijeća provincije Presvetoga Otkupitelja, Matice hrvatske, Hrvatskog arheološkog društva, Hrvatskoga mariološkog instituta, dopisni član Papinske međunarodne marijanske akademije (Rim), Hrvatskog žrtvoslovnog društva... Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, između ostalih Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi (1998.) i Nagrade grada Sinja za životno djelo (2003.).

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 18 

Broj posjetitelja

DanasDanas28
Ovaj mjesecOvaj mjesec10274
SveukupnoSveukupno1867194
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting