Sinj: Prvi festival marijansko-duhovne klapske pjesme

U povodu sedmogodišnje priprave za proslavu 300. obljetnice čudesne obrane Sinja (2015. godine), kojoj je pokroviteljstvo preuzeo Sabor Republike Hrvatske, u petak 7. kolovoza u Sinju je održan prvi Festival marijansko-duhovne klapske pjesme pod nazivom "Klape Gospi Sinjskoj". Klapa "Sinj" odlukom publike i stručnog žirija proglašena je u konkurenciji 13 klapa (dvije ženske i dvije mješovite te devet muških) s novo glazbenim skladbama pisanim u klupskoj maniri, u klapskom idiomu koje su pjevane Mariji apsolutnim pobjednikom s pjesmom "Gospe Sinjska-Majko Rame" autora glazbe i stihova Mile Čačije, a u aranžmanu njegova brata, voditelja klape 'Sinj' Mojmira Čačije. Klapa Sinj utemeljena je 1982. od kada čuva i njeguje izvornu dalmatinsku klapsku pjesmu i promovira hrvatsku glazbenu baštinu u Domovini i inozemstvu.

Festival je bio humanitarnog karaktera jer su prikupljeni prilozi bili namijenjeni za siromašne studente, a održan je u dvorištu franjevačkog samostana Gospe Sinjske u Sinju koji je bio ispunjen do zadnjeg mjesta. Na početku programa publici se obratio sinjski gvardijan fra Bože Vuleta koji je pozdravio predsjednika Sabora RH Luku Bebića, provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Željka Tolića, izaslanika nadbiskupa splitsko- makarskog Marina Barišića generalnog vikara mons. dr. Ivana Čubelića, veleposlanika RH pri Svetoj Stolci dr. Emilija Marina, državnog tajnika Jozu Saraća, dožupana splitsko-dalmatinske županije Luku Brčića, sinjskog gradonačelnika prof. Ivicu Glavina, zagrebačkog gradonačelnika Milana Brandića i druge uglednike.

Uz klapu "Sinj" dvije druge nagrade žirija su osvojili Vokalisti Salone s Marulićevim tekstom o Mariji – pjesmom Divici Mariji (glazba Blaženko Juračić, stihovi Marko Marulić) i ženska klapa Dalmatinke – Filip Dević iz Splita s pjesmom Hvala ti, Marijo (glazba Živko Ključe, stihovi Marija Ključe).
U narednim godinama planirano je posegnuti za skladbama iz bogate baštine marijanskih pjesama, sa željom da se postojeće skladbe reafirmiraju prilagodbom za klapsko pjevanje. Na Festivalu će se izvoditi ne samo marijanske skladbe, već i druge skladbe duhovnog sadržaja, primjerice različite mise, bilo suvremene, bilo one iz postojeće baštine duhovne i crkvene glazbe. Na taj način stvorit će se repertoar klapskih, kako marijanskih tako i općenito duhovnih pjesama. Festival će se održavati svake godine do same proslave čudesne obrane Sinja, 2015. godine. Organizatori planiraju nastaviti s održavanjem ovog festivala i nakon same proslave obljetnice. (IKA)

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 42 

Broj posjetitelja

DanasDanas367
Ovaj mjesecOvaj mjesec11355
SveukupnoSveukupno1868275
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting