SINDELFINGEN

Dan zajednice i svećenički jubilej fra Marinka Vukmana

Adolf Polegubić

U Sindelfingenu je proslavljen Dan Hrvatske katoličke zajednice i 30 godina misništva vodi­telja zajednice fra Marinka Vukmana. Prihod od proslave u iznosu od više 10.000 eura bio je namijenjen za izgradnju srušene župne crkve u Staroj Gradišci, u Požeškoj biskupiji, koju su uz veliko poniženje u komunističkom vremenu nakon Drugoga svjetskog rata svojim rukama morali rušiti osuđeni svećenici-logoraši. Prilog u tu svrhu obećao je i grad Sindelfingen.

Dan hrvatske katoličke zajednice (HKZ) Sindelfingen svečano je proslavljen u nedjelju 5. srpnja svečanim misnom slavljem u punoj crkvi Presvetoga Trojstva u Sindelfin­genu tijekom kojega je voditelj zajed­nice fra Marinko Vukman proslavio 30 godina svećeništva.

Misno slavlje predvodio je fra Ma­rinko u zajedništvu s prelatom Rudolfom Hagmannom u ime Biskupije Rottenburg-Stuttgart, dekanom dekanata Böblingen Karlom Kaufmannom, vodi­teljem HKZ Stuttgart-centar fra Nedjeljkom Brečićem, vodite­ljem HKZ Stuttgart-Bad Cann­statt fra Jurom Zebićem, vodi­teljem HKZ Ballingen vič. Bo­zom Polićem te uz asistenciju stalnoga đakona Ivana Jeleča. Misnom slavlju pribivao je i generalni konzul Generalnog konzulata RH iz Stuttgarta Ante Cicvarić, konzulica Mir­jana Božić, u ime grada Sin-delfingena Walter Arnold te predsjednik Vijeća stranaca toga grada Ahmad Amini.

Misno slavlje započelo je ophodom kroz crkvu u kojem su išli mladi i djeca obučeni u hrvatske narodne nošnje. Na početku je sve pozdravio fra Marinko koji je kazao: „Radostan sam da se ovo slavl­je i ovaj jubilej odvija u Svećeničkoj godini koju je papa Benedikt XVI. pro­glasio prije dva tjedna, a koja će tra­jati do 19. lipnja 2010. Da volite i ci­jenite svoje svećenike, doživio sam to tisuću puta, a doživljavam to i sva­kodnevno diljem domovine, posebno ovdje u tuđini. Doživio sam tu ljubav i zahvalnost posebno u župama u koji­ma sam dosad djelovao: u župi Runović-Zmijavci, zatim 19 nezaboravnih godina u Stuttgartu i devet plodonos­nih u Sindelfingenu. Osjećam to i ovih dana kako izražavate Bogu zahval­nost za žrtvu i rad svojih svećenika, kada ste zajedno s našim neumornim časnim sestrama Bogoljubom Jurić i Bernardetom Tomić pripremali ovo slavlje. Pozivam vas da molite za nas svećenike, za našu ustrajnost i vjernost u radosti Kristova poslanja, a također molite i za nova duhovna zvanja. Sto budemo povezaniji jedni s drugima i svi zajedno s Gospodinom Bogom, bit ćemo sretniji i zadovoljniji", istaknuo je fra Marinko.

Prelat Hagmann je tijekom propo­vijedi uputio čestitke zajednici, kao i slavljeniku istaknuvši kako fra Marin­ko od svojih trideset svećeničkih go­dina djeluje u biskupiji Rottenburg-Stuttgart dvadeset osam. „Bog traži od ljudi zajedništvo i razgovor. To je naš zajednički poziv. Bog želi da bu­demo njegove suradnice i suradnici. Hrvatski, njemački i svi drugi kršćani imaju zajednički poziv da budu Kris­tov djelatni znak u svijetu. Bog nas šalje kao svoje svjedoke i kao svoj mironosni znak. Pojam Božjeg naroda je puno širi od pripadnosti vlastoj na­ciji. Narod Božji nadilazi sve granice i sve zastave: hrvatske, njemačke, ta­lijanske, poljske i druge. Naš krš­ćanski znak je krštenje i križ."

Na kraju misnog slavlja čestitku zajednici i fra Marinku uputili su de­kan Kafmann, generalni konzul Cic­varić, u ume grada Sindelfingena Walter Arnold koji je posebno istak­nuo duhovne i društvene aktivnosti Hrvatske katoličke zajednice u Sin­delfingenu, te fra Marinku u ime vjer­nika Zorica Heidecker. Misno slavlje uvećali su svojim pjevanjem misijski zborovi: odrasli mješoviti, zbor mla­dih „Salve angeli" i dječji zbor, svi pod vodstvom s. Bernardete Tomić.

Nakon misnog slavlja svi su u pro­storijama zajednice pozvani na ob­jed. Priređen je i duhovno kulturni pro­gram tijekom kojega su nastupili mi­sijski zborovi koji su pjesmom fra Ma­rinku čestitali misnički jubilej. Nastu­pile su i misijske folklorne skupine „Vila Velebita" pod vodstvom Ivice Šepovića, te tamburaši „Matije Gupca" iz Sindelfingena. U zabavnom dijelu nastupila je tamburaška skupina „Pla­vi Dunav".

Prihod od proslave u iznosu od vi­še 10.000 eura bio je namijenjen iz­gradnju srušene župne crkve u Staroj Gradišci, u Požeškoj biskupiji, koju su uz veliko poniženje u komunističkom vremenu nakon Drugoga svjetskog ra­ta svojim rukama morali rušiti osuđeni svećenici-logoraši. Walter Arnold je u govoru kazao kako će prilog u tu svrhu dati i grad Sindelfingen.

Slavlju su se u popodnevnim sati­ma pridužili i albanski biskupi mons. Hill Kabaschi na službi u Vlori u Juž­noj Albaniji i mons. Dode Gjergji u Prizrenu na Kosovu.

(ŽIVA ZAJEDNICA  9/2009, str. 15)

 

 

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 27 

Broj posjetitelja

DanasDanas28
Ovaj mjesecOvaj mjesec10274
SveukupnoSveukupno1867194
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting