66. obljetnica mučeničke smrti fra Rafe Kalinića

U prigodi 66. obljetnice mučeničke smrti fra Rafe Kalinića, u nedjelju 27. rujna, u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske služena je svečana koncelebrirana misa koju je, uz župnika fra Nikicu Ajdučića i dr. fra Petra Bezinu, predvodio dr. fra Bruno Pezo, profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju.

U prigodnoj homiliji, mnoštvu okupljenih vjernika iz Sinja te hodočasnika molitvene zajednice fra Rafo Kalinić iz Splita, fra Bruno je podsjetio na Isusove riječi da će zbog vjere u Krista mnogi trpjeti i umrijeti – "Svjesni riječi svoga Učitelja njegovi učenici prihvaćaju taj životni izazov i pod cijenu vlastitoga života svjedoče njegovu istinu i naviještaju život budućega vijeka. To su mučenici Gospodnji, muževi i žene koji su mučeni i ubijani radi vjere u Isusa Krista, a među njima je i fra R. Kalinić, čovjek redovnik/svećenik, koji je sljedeći svoga Učitelja položio vlastiti život za vjeru u Svemogućega i iz ljubavi prema bratu čovjeku".

Fra Rafo Kalinić, rodom iz župe Prugovo rođen je 6. 11. 1910. a ubijen je 24. rujna 1943. u Malbašama, selu Sinjske krajine, u kojem su ga na povratku od bolesnika, kojemu je podijelio sakramente pomirenja i euharistije, njemački vojnici uhvatili i živa bacili u zapaljenu kuću, gdje je izgorio. U Isusovoj školi, mnogi svećenici, redovnici i redovnice, shvatili su paradoks i čudesnu zakonitost Kristova križa, a ta je da se: kroz smrt ide u život, kroz poraz u pobjedu, kroz trpljenje u blaženstvo, kroz sramotu u slavu, kroz poniženje k uzvišenosti te da će mnoge kršćane mrziti samo zato jer su Isusovi učenici.

"Očima bezbožnika smeta Kristova i njegova Crkva nositeljica i navjestiteljica te istine. Jednom im smeta križ, drugi put molitva na početku školske godine, onda izjava biskupa ili svećenika, vjeronauk u školama, podizanje sakralnih objekata, obrana kršćanskog morala, ljudskog dostojanstva, prava na život od začeća do naravne smrti. Zašto? Zato što Crkva, što nauk Isusa Krista, ne odobrava ubojstva, pljačku, osiromašenje ljudi, nepravedno i lihvarsko bogaćenje, otpuštanje i izrabljivanje radnika, što se zalaže za njihovo pravo na tjedni odmor i zasluženu plaću; što osuđuje sva zlodjela, sve zločine i brani pravo svakog čovjeka na dostojan pokop i obilježavanje mjesta pogibije", naglasio je fra Bruno u propovijedi pozivajući vjernike da budu Kristovi te da se mole kako bi fra Rafo Kalinić što prije bio uzdignut na čast oltara.

Na kraju svečanog misnog slavlja nazočnim vjernicima i hodočasnicima riječi zahvale i ohrabrenja uputio je i mjesni župnik fra Nikica Ajdučić koji je posebno priznanje odao dr. fra Petru Bezini koji je cijeli svoj život posvetio proučavanju povijesti Provincije s posebnim naglaskom na velike žrtve braće franjevaca među kojima se ističe svijetli lik mučenika fra Rafe Kalinića. (IKA)

 

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 23 

Broj posjetitelja

DanasDanas367
Ovaj mjesecOvaj mjesec11355
SveukupnoSveukupno1868275
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting