Blagoslov crkve

BLAGOSLOV CRKVE VELIKE GOSPE

Šarić Struga, 04. listopada 2009.

U prigodi 800. obljetnice Franjevačkog reda u župi Plina-Stablina na svetkovinu sv. Franje Asiškoga, 4. listopada 2009. godine, don Ivan Ćubelić, generalni vikar splitsko-makarske nadbiskupije, blagoslovio je filijalnu crkvu Velike Gospe na Šarić Strugi.

Euharistijo slavlje započelo je procesijom u 10.30 sati. Župnik fra Frano Laco na početku slavlja pozdravio je generalnog vikara i nazočne vjernike (oko 700 vjernika). U svom pozdravu fra Frano je istako važnost crkve kao građevine ali posebno i Crkve kao naroda Božjega. Zahvalio je svima koji su na bilo koji način doprinijeli izgradnji ove crkve. Na kraju mise generalni vikar je čestitao župniku i svim župljanima te zazvao Božji blagoslov na sve nazočne. Nakon euharistijskog slavlja svi su se nastavili družiti pod šatorom uz zajedničku okrepu.

Crkva Velike Gospe na Šarić Strugi podignuta je na istočnoj strani groblja, a gradnja je započeta 2004. godine. Zanimljivo je napomenuti da se Plina prvi put u dokumentima spominje 1571. godine, a pripadala je Podjezerju koju su još od kraja 14. st. pastorizirali franjevci, najprije iz Ljubuškog, a od 1563. god. iz Zaostroga. Župa se osamostalila 1760. godine.

U župi Plina Stablina nalaze se još slijedeće crkve: Župna crkva Uznesenja Bl. Dj. Marije (Velika Gospa) na Obličevcu, nova crkva Gospe Fatimske (2000. g. posvetio nadbiskup Ante Jurić), crkvica sv. Ivana na otočiću Osinju. Uz crkve u župi postoje i kapele: grobljanska u Šarić Strugi, sv. Paškala kod stare župne kuće i tri usputne kapelice (dvije u Otunju i jedna u Ostojićima).

 

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 29 

Broj posjetitelja

DanasDanas28
Ovaj mjesecOvaj mjesec10274
SveukupnoSveukupno1867194
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting