Imotski: Proslava sv. Franje

Dr. fra Željo Tolić istaknuo je gorući problem unutrašnjosti Dalmacije na poseban način Imotskog i Imotske krajine u kojoj se broj stanovnika iz godine u godinu sve više smanjuje

Svečanim misnim slavljem kojega je pohodilo nekoliko tisuća vjernika pristiglih iz imotske župe te svih župa Imotske krajine posebno svečano u nedjelju 4. listopada, proslavljen je blagdan sv. Franje, utemeljitelja Franjevačkog reda te zaštitnika i naslovnika imotske župne crkve i samostana, a čijim je blagdanom zaključeno slavljenje 800. jubileja franjevaštva koji se posebno slavio ove godine. Na sam blagdan asiškog siromaha od ranih jutarnjih sati služene su mise u imotskoj župnoj crkvi Sv. Franje, a središnje misno slavlje predvodio je dr. fra Željko Tolić, provincijal splitske Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja uz koncelebraciju imotskog župnika, gvardijana i dekana fra Zorana Kutleše, župnog vikara fra Ivana Režića te odgojitelja postulanata fra Kristiana Stipanovića i don Ante Karoglana. Uz sudjelovanje više tisuća vjernika provincijal Tolić u homiliji je istaknuo primjer sv. Franje koji je u životu mogao uživati u svim materijalnim blagodatima, no on se okrenuo Bogu izabravši krepostan život, siromaštvo i poniznost, a molitvu kao glavni izvor snage u njegovom poslanju.

Provincijal se osvrnuo na današnju svakodnevnicu koja sve češće biva zaražena "bijelom kugom", te upozorio na gorući problem unutrašnjosti Dalmacije na poseban način Imotskog i Imotske krajine u kojoj se broj stanovnika iz godine u godinu sve više smanjuje, te posebno apelirao na imotske žene i majke poručivši im da se ugledaju na naše bake koje su često suočene siromaštvom i bijedom škrtog imotskog kamenjara, rađale svoju djecu, a izvor snage i tim teškim trenutcima bila je krunica omotana oko njihovih prstiju. Provincijal je naglasak stavio i na obnovu zemlje, no istaknuo je kako se obnova "može sastojati u gradnji luksuznih i razgranatih autocesta, povećanju imovinskog standarda, no do prave obnove neće doći ako ona ne bude protkana molitvom i vjerom u Boga". Propovijed je završio porukom: "Budućnost ovoga naroda nije na Markovu trgu ni Pantovčaku, budućnost ovoga naroda je u molitvi i ljubavi prema Bogu".

Na misi je pjevao Veliki mješoviti pjevački zbor župe Imotski pod ravnanjem njihove dugogodišnje voditeljice s. Sofije Vuković. Uvod u misno slavlje bila nekoliko kilometara duga procesija gradskim ulicama u kojoj su imotski očevi nosili cvijećem urešen kip Serafskog oca, a koja je oplemenjena svirkom Gradske glazbe Imotski sa svojim voditeljem. Slavlje ovogodišnjeg blagdana okončano je večernjom svečanom misom koju je predvodio gvardijan fra Zoran Kutleša, a na kojoj su pred tisuću svojih kolega prve zavjete položili novi članovi Franjevačke mladeži iz župa Imotski, Vinjani, Proložac, Podbablje, Runovići i Zmijavci. Uoči blagdana bila je devetnica, a u subotu 3. listopada imotski franjevci nakon večernje mise Obredom preminuća sv. oca Franje započeli su svečanu proslavu njegova blagdana. U župnoj i samostanskoj crkvi Sv. Frane u središtu grada, Obred preminuća Serafskog oca predvodio je gvardijan fra Zoran Kutleša, župnik i imotski dekan, sa svom braćom iz samostana i župa imotskog samostanskog okružja te sa članovima Franjevačkog svjetovnog reda (FRS) i Franjevačke mladeži (Frame). (IKA)

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 10 

Broj posjetitelja

DanasDanas27
Ovaj mjesecOvaj mjesec10273
SveukupnoSveukupno1867193
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting