Novi ravnatelj Franjevačkoga instituta za kulturu mira

 

Provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja dr. fra Željko Tolić imenovao je, u utorak 6. listopada, fra Miju Džolana, bivšega provincijala Bosne Srebrene, za novoga ravnatelja Franjevačkoga instituta za kulturu mira, koji je smješten u samostanu Sv. Ante na splitskom Poljudu. Dosadašnju funkciju ravnatelja vršio je dr. fra Ante Čovo, profesor na KBF-u Sveučilišta u Splitu.

Kako bi u svom poslanju što bolje odgovorili zahtjevima vremena te da bi uspostavili djelotvornu suradnju s drugim franjevačkim zajednicama u svijetu, franjevci i franjevke utemeljili su Franjevački institut za kulturu mira 1995. godine. Institut je osnovalo Vijeće franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Vijeće okuplja sve ženske i muške franjevačke zajednice. Institut je izrastao iz djelovanja franjevačkih komisija za pravdu, mir i skrb za sve stvoreno. Institut ima tri odsjeka: Odsjek za istraživalački rad, Odsjek za odgoj i obrazovanje te Odsjek za međureligijski dijalog. Ovaj potonji smješten je u Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Svrha osnivanja Instituta je pomagati franjevcima i franjevkama u njihovoj službi kulture mira koja se ostvaruje u međuljudskim odnosima u društvu kao i odnosima sa svim drugim vjerskim, etničkim zajednicama te u odnosima ljudi prema svim stvorenjima. Osim toga, Institut ima za cilj istraživati uzroke konkretnih sukoba na etničkom, religioznom i političkom području te istraživati društvene strukture i pojave koje ugrožavaju mir, slobodu, pravdu i život drugih Božjih stvorenja. Institut promiče odgoj za mir i skrb za stvoreno u školama, obiteljima i vjerničkim zajednicama, te ekumenski, međureligijski, međuetnički i međukulturni dijalog. Školovanje novih suradnika također je jedan od ciljeva Instituta. (IKA)

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 49 

Broj posjetitelja

DanasDanas367
Ovaj mjesecOvaj mjesec11355
SveukupnoSveukupno1868275
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting