Kijevo: Proslava 300 godina crkve

U nedjelju 11. listopada župa Kijevo proslavila je 300 godina župne crkve sv. Mihovila. Euharistijsko slavlje s početkom u 11.00 sati u crkvi sv. Mihovila predvodio je dr. fra Željko Tolić, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.

Svoju radost proslave posebno je istaknuo župnik fra Tomislav Brekalo.

  

Najstarija župna crkva sv. Mihovila u Kijevu podignuta je 1709. godine. Na mjestu te iste crkve 1933. g. podignuta je trobrodna crkva s dva zvonika a pročelju. Kijevo je naselje u općini Šibensko-kninske županije. Današnja župa Kijevo nastala je krajem XVII. st. kad je taj kraj naselilo novo stanovništvo iz Bosne.

U vrijeme turske vladavine duhovno su posluživali taj kraj franjevci iz Visovca a kasnije iz Knina. U XVIII. st. toj župi pripadalo je selo Cetina dok su Uništa posluživali župnici iz Vrlike jer je stanovništvo u Uništima bilo naseljeno Vrličanima. Oko 1847. god. Uništa je prihvatio bliži, kijevski župnik, a vrličkom je prepustio Cetinu i tako je ostalo do danas.

Srpski pobunjenici su nakon dugog granatiranja, 26. kolovoza 1991., zauzeli Kijevo, zarobili nešto vjernika i 100-tinjak pripadnika MUP-a RH. Prethodno je većina naroda, nakon duge blokade, sa župnikom fra Matom Gverićem, spaša­vala golu glavu u zbjegu preko Kozjaka, brojeći potom tužne prognaničke dane, da bi tek nakon 5. kolovoza 1995. konačno vidjeli sva stradanja Kijeva.

Srpski agresor je 14. travnja 1992. srušio zvonik crkve, a crkvu minirao i do temelja srušio 19. siječnja 1993. Gradnja crkve na istim temeljima počela je 16. VII. 2000. god., četiri metra duža. Nakon godinu dana, 16. VII. 2001. god., crkva je posvećena. To je trobrodna građevina obložena kijevskim kamenom, podijelje­na s dva reda elegantnih stupova. Na pročelju su podignuta dva zvonika s četiri zvona, onako kako je bilo prije Drugoga svjetskog rata.

Iz župe su 4 svećenika franjevca i 16 redovnica. Od 1992. do 1997. godine tri puta izlazio je župni listić Moje drago Kijevo, a danas izlazi mjesni list Naše Kijevo dva puta godišnje, koji donosi župe obavijesti.

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 54 

Broj posjetitelja

DanasDanas30
Ovaj mjesecOvaj mjesec10276
SveukupnoSveukupno1867196
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting