Franjevački svjetovni red

Povijest

Samostan Majke Božje Lurdske u Zagrebu osnovala je Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Samostan je otvoren na blagdan sv. Petra i Pavla 29. lipnja 1932. godine. Već slijedeće godine 11. veljače 1933. osnovan je “Treći Red sv. Franje”, koji se danas zove “Franjevački svjetovni red” (OFS). OFS je ustanovljen po nadahnuću i djelovanju svetoga Franje Asiškoga (1182-1226). Članovi su OFS-a braća i sestre koji žele živjeti po primjeru sv. Franje, ali ostajući u svijetu. U ovoj župi članovi su bili poznate osobe društveno-kulturnog života i zauzeti vjernici. Sadašnji broj aktivnih članova je 27 (šest sa privremenim zavjetima) a „pasivnih“ ima 17 (bolesni, nemoćni stari i dr.).

 

 

Djelovanje

Franjevački svjetovi red djelovao je na različite načine: nastojao je živjeti u duhu sv. Franje Asiškoga, organizirao je duhovne vježbe za pojedine skupine; karitativno je djelovao za svoje članove i potrebne na području župe; brinuo se za izgradnju svetišta MBL-e.

Tijekom vremena od tih aktivnosti razvile su se i razne sekcije: molitvena, karitativna, marijanska i radna.

Članovi OFS-a još uvijek čiste i sidoliraju mesingane predmete u crkvi nekoliko puta godišnje, oblače ministrante u posebnim prilikama, pomažu sestri sakristanki, predmole krunicu prije večernje mise, sudjeluju u organiziranim hodočašćima, pomažu i posjećuju potrebite i bolesne članove, svakodnevno na večernjoj misi predvode pjevanje. Također se dogovaraju zajedničke akcije i djelovanje sa Framom (napr. akcije sakupljanja karitativne pomoći za siromašne obitelji u župi, zajednički pohodi bolesnima i dr.)

 

 

Susreti

Susreti članova OFS-a održavali su dva puta mjesečeno (prva i četvrta nedjelja u mjesecu), a od 2002. godine mjesečni susreti održavaju se prve nedjelje u mjesecu.

Na tim susretima se obrađuju i razne duhovne teme koje predlaže područno i međunarodno vijeće OFS-a. Osim molitve i duhovnog nagovora, također se dogovaraju i planiraju događanja koja se odnose na djelovanje unutar Franjevačkog svjetovnoga reda župe Majke Božje Lurdske ili se odnose na Zagrebačko mjesno bratstvo bl. Alojzija Stepinca kojem pripada ovo bratstvo.

Osim mjesečnih susreta, članovi se sastaju i svake srijede na molitvu.

 

 

Vodstvo OFS-a

Vijeće koje sada vodi mjesno bratstvo je izabrano na izbornom kapitulu 2011. god.

- Ministra bratstva: Marija Jagoda Pavina

- Doministar: Darko Portada

- Tajnica: Milica Soldan

- Učiteljica novaka: Ivana Bošnjak

- Rizničar: Josipa Radman

 

 

80. rođendan OFS-a

Na svetkovinu Majke Božje Lurdske 11. veljače 2013. Franjevački svjetovni red navršio je 80. godina od utemeljenja  1933. god. Ovu značajnu godišnjicu ćemo svečano proslaviti o blagdanu sv. Elizabete Ugarske, zaštitnice Franjevačkog svjetovnog reda.

FSR želi svojim molitvenim životom i aktivnim djelovanjem, uz pomoć FRAME (franjevačke mladeži), nastaviti još jačim žarom živjeti i promicati duh sv. Franje Asiškoga u župi Majke Božje Lurdske.

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 30 

Broj posjetitelja

DanasDanas367
Ovaj mjesecOvaj mjesec11355
SveukupnoSveukupno1868275
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting